söndag 2 december 2007

Tema jul - julsäkerhet

Bilden är tagen av Scott Ingram Photography

Eftersom barnen har varit lite krassliga så ställde vi in vårt traditionsenliga glöggmingel. Visserligen verkar barnen vara på bättringsvägen men det kändes dumt att chansa och smitta ner sina vänner i juletid. Istället tog vi en tur till kyrkan och gick på adventsgudstjänst. Idag bloggar jag om säkerhet i juletid och uppmuntrar faktisk till shopping! ;-D

Brand
I december brinner det allra mest i våra hem, därför uppmanar Svenska Brandskyddsföreningen alla som har en brandvarnare att byta batteri idag på första advent. Det är inte ofta som jag uppmuntrar till shopping men ni som inte har en brandvarnare (eller tre) bör gå ut och köpa er än. Billigare livförsäkring är svår att hitta. Ofta kan man köpa billiga brandvarnare genom sitt försäkringsbolag, jag gillar särskilt snapalarm som sätts på lampsladden.
Men det finns mycket du annat du kan göra för att undvika brand i december (och övriga tider på året)

  1. Förvara alltid tändstickor utom räckhåll för barnen.
  2. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Släck ljuset innan du lämnar rummet.
  3. Se till att kakelugnen eller öppna spisen alltid är ordentligt släckt eller att eldhärden är avskärmad så att inga gnistor kan komma ut, innan familjen går till sängs.
  4. Byt ut bristfälliga elektriska ledningar och kontakter.
  5. Använd endast S-märkta elektriska apparater.
  6. Använd om möjligt ljusstakar gjorda i material som inte brinner.
  7. Ta bort brännbara dekorationer (mossa, bomull mm) i ljusstakarna.
  8. Ställ ljusstakar fritt så att eventuella uppflammande lågor inte kan antända gardiner, tidningar eller liknande.
  9. Stanna med barnen om det finns brinnande ljus i rummet.
  10. Se till att ljusen står stadigt i ljusstaken.
  11. Håll din TV fri från ljus och dukar.
  12. Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar stickkontakten ur vägguttaget.
Syns du?
Glöm inte att använda reflex när du är ute och går. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger större i mörker än i dagsljus. Även om du bara rör dig i områden där det finns gatubelysning gör gatlyktorna att du själv ser men inte nödvändigt att du syns. De flesta reflexer har ett bäst-före datum på ungefär tre år, sen är det dags att skaffa sig en ny. Glöm inte att barnen, hunden och hästen också skall ha reflexer på sig. Och cykeln/barnvagnen (kolla in dessa reflexöverdrag för barnvagnar) så klart! Godkända reflexer ska vara SIS- eller CE-märkta. En bra vana är att använda reflexvästar, det finns bra & billiga på IKEA och Clas Ohlsson. Vi använder våra dagligen när vi går till och från dagis. Lägg gärna en extra i bilen ifall du måste stanna vid vägkanten.

Hälsa & hygien
Vi har varit sjuka så mycket på sistone så vi tänker hålla oss friska i jul. Vi är numera fanatiska handtvättare. Från en skolsköterska har jag även fått tips om Apotekets alkogel 85, ett vapen i kampen mot kräksjukan. Apoteket har även desinficerande våtservitter. I övrigt är det bara att tänka på att hålla varm mat varm och kall mat kall. Dessutom är det bättre att ställa fram lite mat i tagetä natt hålla på och värma upp (eller slänga) rester. Lite skit rensar magen sägs det men det finns ju roligare saker att göra i jul än att vara sängliggande.


Läs mer!
Nytt batteri på första advent
Brandvarnare - en billig livförsäkring
Levande ljus - info från Räddningsverket
Med julstöket kommer även ovälkomna gäster, Anticimex tipsar
Tips och råd om ett hygiensäkert julbord (från Anticimex)
Se upp med vad du äter i jul, julbordet kan vara rena bakteriehärden!

1 kommentar:

  1. Eld är jag rädd för, sa till barnen de varr små, att aldrig leka med elden, det mest förjudna.
    Inte kul meg kräk, ta i trä, klarat mej, handtvätt är väldigt effektivt, byta handukar, tvätta diktrasor ofta i maskinen, några skärbrädor av äkta plast är toppen.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin