lördag 8 augusti 2009

Vinnaren av God mat ute...


Vilka bra tips det har kommit in i tävlingen! Vinnaren blev Maja som tipsade om wraps; "Min nyaste utemat som jag har gjort mycket i sommar är wraps. Man kan fylla dom med vad som helst. Perfekt att använda rester till : ) Även pitabröd fungerar lika gott. Mmm." Grattis!

För er som inte har läst alla kommentarer kommer ett urval:

  • Vi är en familj på två vuxna och tre barn. För att få en lättlagad och framförallt lättäten utflyktsmiddag använder vi oss av personliga matlådor där vi t.ex. har pastasallad. Då lägger man i pastan och kycklingen (eller vad man nu har) i varje matlåda och fyller sedan på med grönsaker efter tycke och smak = sallad i de vuxnas lådor, ingen fetaost i yngsta dotterns o.s.v. Det bästa är att barnen kan vara med och komponera sin egen matlåda.

  • Jägargryta - rotfrukter i slantar och falukorv i strimlor kokas i en burk krossade tomater, en buljongtärning och salt+peppar. Ätes ur kåsa - mums och riktig friluftskänsla!

  • Våran familjs klassiska utflyktsmat är tonfiskröra (det åt jag & min man första gången vi var på skogspromenad tillsammans). 1 burk tonfisk, 1/2 hackad rödlök, 1 liten burk majs, 1 hackat äpple, 2 dl creme fraiche. Rör ihop och servera i tunnbröd eller till pasta.


  • Min bästa utflyktsmat är soppa som är enkelt att ha med sig i termos och som värmer härligt. Favoriten just nu är en mustig tomatsoppa som givetvis ska serveras med rejäla ostmackor.

  • Bästa utflyktsmaten här är klassikern pasta sallad, så lätt att variera efter smak och tycke och man behöver inte värma. Annars är en höjdare enligt min son amerikanska pannkakor med färska bär och lite turkisk yogurt, helst ska man äta med händera :-)
    På vintern måste man ju bara dricka varm choklad och ostmackor och när dom andra grillar korv så grillar jag min smörgåsar i en sånhär http://www.blocket.se/vasternorrland/Grill_Sno_spade_kniv_m_m_m_till_bra_pris_14436213.htm (nr 4 på bilden)

  • grillkorv är klassikerna som alltid funkar. för stora som små :)

  • Mitt bästa tips är att köpa en grillhink - den är så lätt att bära med. Då räcker det att ta med en marienerad köttbit och lite potatissallad så har man en riktig kanonmåltid som bara tar 5 min att förbereda.

  • ... pannkakor är ju en klassiker i matsäcken och när våra barn var små gillade de speciellt en variant vi gjorde på smaksatt mjölk (jordgubbsmjölk). Man slapp allt sölande med socker, sylt mm. Perfekt! Finns mjölken fortfarande? Jag är osäker - har inte letat efter den på länge. Det var "hållbar" mjölk som kunde stå i skafferiet länge - blev ofta en räddning när matsäckarna till skolutflykterna kom som en överraskning!

  • På vanliga skogsutflykter hemomkring så har vi oftast med smörgås eller pastasallad. Camilla tipsade även om sin sida med mattips från familjens fjällvandring.

  • Bästa utflyktsmaten sommartid är en alldeles underbar paj med roquefortost, tomat, purjolök och kokt potatis på sesamfröpajbotten. De kokta nypotatisarna som inte gick åt sig till lunch är perfekt att använda :) Och vintertid är det bara så att het kakao och hembakta vetebullar är det enda alternativet. Inte så tandtrollsvänligt för små barn måhända men ack så gott!

  • Åhh, vilken rolig tävling! Den boken hade jag verkligen velat ha, friluftsfantast som man är. Jag tycker det är roligt att laga mat ute. Något som är riktigt gott är saffranspasta. Den gör jag av torkad paprika, purjolök som jag sedan värmer i grädde med saffran och buljong. Perfekt att äta till pasta en kall höstdag.
    Annars är pizzabullar eller wraps alltid gott och uppskattat!

  • Mat som kan ätas utan bestick till exempel, piroger, wraps eller pitabröd. Till det kan man dricka smothie.

  • Mitt bästa tips på lättfixad utflyktsmat är Sallader eller något gott hembakat bröd! Så enkelt och gott! =D

  • Om utflykten är en lång bilresa kör vi ofta på risotto (avorioris, grönsaksbuljong,majs, gröna ärter, soltorkade tomater, tonfisk, riven parmesanost). Om den är en mysig dagsutflykt blir det någon god macka, ex. kycklingfajitas (kycklingfiléer, kryddmix, tortillabröd, avokado, rödlök, lime, tomat, örtsalt, sallad, tacosås, riven parmesanost). På längre fjällutflykter eller liknande är det dock snabbmakaroner och en påse pastasås tillagad i triangaköket som gäller.


1 kommentar:

  1. Vad jag är glad att jag hittat hit.
    Har lagt dig i min blogglista.
    Trevlig fortsättning på helgen.
    Helene

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin