onsdag 4 augusti 2010

Böcker om hår, hud och hälsa

För några dagar sedan skrev jag om Annie Leonard och filmen The Story of Cosmetics. Är du intresserad av vad som verkligen finns i din kosmetika? Idag recenserar jag två böcker för dig som vill veta mer om exempelvis Sodium Laureth Sulfate och vad det egentligen gör med ditt hår.

dtlg

Boken Dying to look good - The Disturbing Truth About What’s Really in Your Cosmetics,
Toiletries and Personal Care Products ... And What You Can Do About It! är en bok skriven utifrån amerikanska förhållanden. Här kan man läsa om vad termer som hypoallergenic egentligen innebär men också hur naglar av akryl påverkar hälsan.
En del av innehållet är rätt självklart, bland säkerhetstipsen kan man bland annat läsa att man inte ska sminka sig medan man kör bil och att man inte ska fortsätta att använda produkter som ger allergiska reaktioner... Kom ihåg att inte inhalera hårspray heller... Större delen av boken är annars en alfabetisk lista över ämnen som förekommer i hudvårdsprodukter, vad de egentligen är och hur de påverkar hälsan. I slutet av boken finns en förteckning över rekommenderade produkter och märken som inte är skadliga för hälsan. Innehållsförteckningen hittar du här

skönhet

Skönhet - till vilket pris? High-tech eller naturkosmetik - vad är egentligen bäst för din hud och ditt hår?

I den här boken kan man också läsa om vad som verkligen finns i sin kosmetika. Upplägget är mycket pedagogiskt och boken är lättläst. Första kapitlet handlar om kosmetikadjungel. Författaren diskuterar naturkosmetik och förklarar den sk. BDIH- märkningen. Kapitel två handlar om kosmetikamarknaden, jättar som L'Oreal och Beijersdorf som numera äger mindre aktörer som t. ex Bodyshop. Författaren resonerar även kring reklam och marknadsföring, vad innebär egentligen anti-aging?
Kapitel tre tittar närmare på hur säker kosmetika är. Är naturkosmetik säkrare? Hur är de tmed allergiska reaktioner?
Kaptel fyra fokuserar på ansikts- och kroppsvård. Författaren går igenom konsistenser, oljtyper och konserveringsmedel. Författaren tar även upp de omdiskuterade parabenerna som hon anser vara mindre farliga än andra typer av konserveringsmedel. Kapitlet avslutas med några produktanalyser där författaren har tittat närmare på vanliga ansiktskrämer.
Kapitel fem handlar om den dagliga hygienen och hårvård. Det handlar om tandkräm, deo och schampo, produkter som många använder dagligen. Författaren diskuterar även hårfärgningsmedel som generellt är "toxikologiskt betänkliga". Kapitlet avslutas med några produktanalyser där författaren har tittat närmare på vanliga duschkrämer och schampon.
Kapitel sex handlar om dekorativ kosmetika, dvs olika typer av make-up. Kapitlet är ganska kort och författaren diskuterar huvudsakligen naturkosmetiska alternativ.
Kapitel sju tar upp olika typer av solskydd.
Boken avslutas med kapitel åtta som är ett råvarulexikon där över 1700 innehållsämnen bedöms och förklaras. Här kan man slå upp vad ens egna produkter innehåller. Här kan man t. ex läsa att Sodium Laureth Sulfate är en kemisk tensid (vanligt förekommande i schampon).

Sammanfattningsvis kan man säga att bokens titel är ganska missvisande. Det är ingen större överraskning att författaren förespråkar naturkosmetik. Det framgår nästan från första sidan...


Om författaren
Boken är skriven av den tyska journalisten Rita Stiens som även driver webbsidan www.cosmetic-check.com. Boken är översatt och anpassad till svenska förhållanden av Eva Gustafsson som har gjort ett kanonjobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin