onsdag 25 augusti 2010

Bokonsdag: Eco-chic, the fashion paradox

Eco-Chic


"Adornment has always been part of the human condition"

Mode och miljö är som jag skrivit om tidigare, inget klockrent radarpar och ekomode är ett område som är fullt av paradoxer. Den här boken hittade jag på biblioteket, den kom ut 2008 och är skriven av Sandy Black, professor i "Fashion and Textile Design and Technology" på London College of Fashion
Boken handlar om hur modeindustrin sakta börjar förändras och hur den förhåller sig när det gäller att möta efterfrågan på ekologiskt hållbart mode. Den beskriver allt från modets olika cykler till hur olika designers ser på ekologiskt mode och vad som händer med kläder som förblir osålda.
Boken är indelad i fyra delar/kapitel; The Greening of the Fashion Industry, Re-Designing Fashion, Fibre to Fabric and Fabric to Fashion.
I det inledande kapitlet får man möta sex av de mest betydande aktörerna i Storbritannines etiska modeindustri. : Lynda Grose, Rättviemärkta People Tree, klädkedjan Marks and Spencer, Katharine Hamnett and Sarah Ratty Ciel. Det var intressant att läsa om hur M&S länge har arbetat bakom kulisserna med att minska mängde skadliga kemikalier och färger i textilframställningen men hur de sedan i slutet på 1990-talet även varit ledande när det gäller att utveckla hållbara affärer. Kapitlet avslutas med en lista över de frågor som ett hållbart förhållningssätt till mode innebär, allt från ny teknologi till spårbarhet i tillverkningskedjan. Författaren listar även kortfattat hur man kan bemöta dessa frågor/problem (återvinning, återanvändning, användning av restmaterial etc)
Kapitel 2 handlar om mode i allmänhet, utbud och efterfrågan, skräddarsydda kläder, lyxproduktermm. Här förekommer bland annat Matilda Tham som jag bloggat om tidigare.
Kapitel 3 fokuserar på materialet, olika typer av fibrer, både naturliga (som ylle, bomull, bambu t.ex)och konstgjorda (nylon, akryl etc).
Sista kapitlet handlar om modeindustrin och dess olika typer av aktörer, allt från kedjor till lyxigare märken. Här får man möta aktörer som Stella McCartney och American Apparel men också mindre kända som Jurgen Lehl (mindre kända för mig i alla fall) .


After all, most people jut want to buy something nice and not to expensive and fashion designers want the freedom of choice to express their ideas and creativity.
Det här är ingen lättsmält bok som man läser från pärm till pärm. Det som gör den intressant är bland annat att den endast handlar om mode och inte blandar in inredning eller liknande. Den visar på komplexiteten när det gäller ekomode men också hur man kan göra skillnad både som designer och som modekonsument (tvätta mer sällan).

Om författaren
Sandy Black är särskilt intresserad av stickat och har tidigare gett ut boken Knitwear in fashion liksom boken Fashioning Fabrics Contemporary Textiles in Fashion.

Senare i höst recenserar jag Otto von Buschs bok Becoming Fashion Able.

Mer
Hållbart mode i höst
Dags att förnya vårgarderoben

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin