måndag 24 januari 2011

Gästinlägg: Bara Mat ...?

Frukt

Saluhall i Spanien

Idag sägs var årets fattigaste dag, dagen innan januarilönen kommer. Ett klassiskt område att fokusera på när man vill dra ner på kostnaderna är mat. Klassiska spartips är att skippa halvfabrikat, äta upp sina rester och framför allt undvika att slänga mat. Idag gästbloggar Oskar om våra krav på maten.

Bara Mat ...- Näringsrik, god, billig, miljömässigt och socialt hållbar…
Det är inte lite krav vi ställer på maten nu för tiden men jag tror att det är möjligt att kombinera ovanstående om man bara tänker till och planerar. Jag tycker att vi i vår familj äter mycket bra och vi köper mycket svenskt/lokalt och i utvalda delar även ekologiskt/rättvisemärkt men ändå kan vi klara oss mycket mindre än antagna livsmedelskostnaden enligt konsumentverkets riktlinjer (Dessa antaganden anses tydligen av många vara för låga).

I mat inkluderar vi då i och för sig inte mat köpt på restaurang (i genomsnitt någon gång i veckan) eller fika (någon gång i veckan) samt öl/vin eftersom vi istället räknar detta som ’lyx och nöje’. Hur har vi gjort? Nedan är några av de saker jag tror är viktigt att tänka på vad gäller mat för att äta bra till en rimlig kostnad och utan att pruta på sina ideal:

  • Vad är bra just nu? Tänk annorlunda. Vad finns på affären med bra kvalitet och bra pris just nu? Runt jul t ex går det åt mycket skinka, för att få så mycket skinka behöver många grisar slaktas, då är det ofta också bra pris på t ex revben, fläsk, bacon tc.
  • Frukt och Grönt i säsong? Frukt och grönt finns nu mera i alla säsonger, men hur många är det inte som kommit hem med frukt som inte smakar någonting för att den är skördad på andra sidan jorden när den inte var mogen etc. Frukt/Grönt är vanligtvis bäst när den är billig dvs. när det är skördesäsong i Sverige och Europa.
  • Passa på! Ofta går det på marknader eller via kontakter att köpa olika varor direkt från bonden/producenten det är då ofta relativt billigt i förhållande till kvalitén och samtidigt hamnar pengarna hos ”rätt” person och inte hos en mellanhand.
  • Vad betalar du för? Många anser att de lägger mycket pengar på ”mat” men köper egentligen service i form av halvfabrikat och färdigrätter, inget fel med det men då är det service och bekvämlighet man köper och inte mat, detta är inte en bas för att tycka att maten är dyr.
  • Bröd eller luft? Vi köper det mesta av vårt bröd från ett lokalt bageri, limporna kostar lite mer och är lite minde men man blir mätt på ett par skivor. Så värde för pengarna är inte störst limpa per krona utan verklig substans.
  • Vad är jag inte beredd att pruta på? Vi köper bara svenskt kött och kyckling det är vi inte beredda att pruta på, samma gäller grönsaker när det finns. Vi köper så mycket så möjligt från lokala bönder, direkt om det går.
  • Varför inte alltid lokalt? Skulle aldrig komma på tanken att köpa danskt kött för att den är billigare. Däremot köper vi t ex ost, korvar etc. från Frankrike, Tyskland, Ungern etc. distinktionen här är att vi köper detta därför att det håller hög kvalitet inte för att det har ett lågt pris. Vet inte om det är rätt men jag tycker att det är OK att köpa saker från andra länder när det inte finns en svensk motsvarighet, och när det inte handlar om pris endast utan en unik vara på samma sätt hoppas jag att folk från andra länder ska köpa t ex vår utmärkta svenska ost och andra varor i framtiden.
  • Inte alltid samma sak i korgen? Handla inte samma sak varje gång om det finns något som ser bra ut i butiken köp hem och testa nått nytt oftast blir du positivt överraskad, man behöver inte veckan ut och vecka in köpa samma fläskfilé, lax eller vad det nu kan vara utan testa nått nytt. Det är alltid spännande att testa nått nytt.
  • Kort datum en möjlighet till lyx och besparing? Vissa butiker säljer varor med begränsat förbrukningstid till reducerat pris, jag tycker att det är en jättebra sak framförallt för att det innebär att mindre mat kastas. Använder detta både för att spara pengar men kanske framförallt för att köpa lite extra lyx, t ex lagrade ostar, salami etc.
  • Planera och var flexibel, släng ingen mat – planera i förväg vad du ska köpa och vad du behöver men var flexibel och anpassa planen om det inte blir som du har tänkt dig,t ex blir det mycket rester är det bäst att äta upp dessa innan man lagar mer mat, annarsär det risk att man får slänga mycketOlika butiker – Testa olika butiker för att hitta dem som passar dig bäst, hitta bravaror, var inte rädd för hyllan med mat från mellanöstern, det finns mycket gott så som oliver å annat som är mycket bra.

Vi är ganska ekonomiska men tycker även att konsekvenserna på miljö, hälsa och samhälle är viktiga, jag vet att vi skulle kunna leva på ännu mycket mindre om endast priset fick styra. En svensk barnfamilj (2 vuxna och 2 barn) kan utan problem leva på mindre än 2 000 kr i månaden till livsmedel. Detta motsvarar mindre än 10 % av en normal nettoinkomst för en familj. När många klagar på att maten är dyr tror jag att det snarare handlar om att man köper exotiska varor och en massa hel/halv fabrikat och då är det inte maten som är dyr utan lyxen och bekvämligheten. Om något är nog själva råvarorna för billiga för att lantbruk skall kunna drivas på ett rimligt sätt här hemma och i övriga världen. Är personligen beredd att betala mer för bra mat när det är en tydlig kvalitets skillnad, bättre för miljön och att de extra pengarna till största del tillfaller de som producerar maten.

Vad tänker ni om detta, matpriser, kostnader, miljöpåverkan, kvalitet etc.?

8 kommentarer:

  1. Jag vill bara säga att jag gillar Oskars inlägg väldigt mycket. Tycker att han skriver bra, och klokt.
    /Elin

    SvaraRadera
  2. Tycker också att du verkar klok Oskar! Vill bara berätta hur jag ofta resonerar vid köttdisken... Vi bor i skåne, knappt en timme bort ligger Danmark. Så när det handlar om köttvalet köper vi hellre danskt än norrländskt (som har varit ganska vanligt i vår matbutik) då det känns mer närproducerat. Man får väl bara resonera sig fram till vad som känns bra för en själv antar jag! // Jannice

    SvaraRadera
  3. Hej Elin & Jannice,

    Tack för era vänliga kommentarer. Det är kul att skriva när det tas väl emot. Vad gäller Danskt kött så är ju det lokalt i Danmark och delar av Skåne sen finns det ju dem som undrar över danskt djurskydd men det vet jag för lite om för att ha en åsikt. För mig är det viktigt att inte välja en produkt som är producerad längre bort för att den är billigare för jag tycker att det driver fel beteende. Tex är det i vår lokala butik billigare att köpa grädde från Skånemejerier än från det lokala mejeriet...vi väljer då det lokala mejeriet ändå.

    / Oskar

    SvaraRadera
  4. jo, ingen tycker att chips och godis är för dyrt, men bra potatis för inte kosta nåt...

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet. Angående bröd så kan man spara en hel del på att baka eget, beroende på hur mycket man äter. Dessutom hälsosammare och godare än de mesta man kan köpa.
    Jag räknade en gång ut att mitt basrecept på fullkornsbröd, med 100 procent ekologiskt vetemjöl, kostar ca 5 kr per limpa. Arbetstid oräknat.
    Att baka kräver egentligt väldigt blygsam tidsinsats om man gör det till en rutin.

    SvaraRadera
  6. Tack för din kommentar du har helt rätt Ivan det är allra bäst att baka själv på samma sätt som det är bra att laga maten från grunden själv för oss handlar det nog om en kombination av upplevd tidsbrist och på det faktum att vi har ett jättebra bageri i närheten som gör att vi ändå köper mycket bröd. Får skriva upp det som "lyx" i kassaboken:-)

    Hälsningar - Oskar

    SvaraRadera
  7. "En svensk barnfamilj (2 vuxna och 2 barn) kan utan problem leva på mindre än 2 000 kr i månaden till livsmedel"

    Skulle vara intressant att se vad som ingår i dessa 2 000 kr! Vi är en trebarnsfamilj som lägger 4 000 kr/månad på mat men där ingår även blöjor, kattsand, kattmat, toalettpapper etc.

    Kan tillägga att vi äter vegankost med en hel del dyra färdigprodukter, men om jag hade fått välja (och inte min sambo) hade det blivit betydligt mer storkok av bönor och linser, vilket ju är galet billigt jämfört med t ex tofukorv och sojakött.

    SvaraRadera
  8. Mycket sent svar!

    Blöjor, kattsand, kattmat och toalettpapper ingår inte...så vida det inte är er vanliga diet:-)

    All mat och dryck som vi behöver ingår, mjöl, grönsaker, kött, fisk, bönor etc etc. Det vi inte behöver tex goda ostar, vin, öl etc etc ingår inte i mat utan det tar vi upp som 'lyx'.

    / Oskar

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin