onsdag 2 mars 2011

Bokonsdag: Ett rikt liv



Bild: Votum förlag
Ett rikt liv - inspiration till ett lyxigt ekoliv skiljer sig från de flesta andra böckerna på miljöområdet. Här handlar det nästan om en coffetablebook där tipsen på hur man lever miljövänligt lindas in ett blommigt språk.
Boken innehåller ett antal fristående berättelser eller anekdoter men den gemensamma nämnaren är att att enklare liv ofta kan vara ett ganska lyxigt liv. Det gäller bara att se på verkligheten med andra ögon. Boken är rikt illustrerad med fotografier och en hel del roliga faktarutor.
I början blev jag lite irriterad över det frodiga språket och det högst personliga anslaget men jag insåg snart att boken inte är gjord för att plöjas. Snarare ska man ta upp den och bläddra i den lite då och då för att på så sätt få sig en tankeställare över vad som är viktigt i en eget liv.
Anekdoterna handlar om allt från uppvärmning av hus till vikten av att stödköpa ekologiska varor, eller hur lyxigt det kan vara att ligga på soffan och inte göra ett dugg. En av mina favoriter är beskrivningen av en hemester som framstår som minst lika exotisk som en resa till ett främmande land.
Det som beskrivs i boken är knappast det som anses som konventionell lyx däremot sådant jag tycker kan vara ganska lyxigt, som god ekochoklad eller bara lite lugn och ro. Livskvalitet helt enkelt. Det är skönt att bli bekräftad i att även andra uppskattar detta i livet!
Om författarna
Boken är skriven avLars Andrén & Erika Brokvist med layout av Johanna Simonsson. Lars Andrén arbetar som energiinformatör. Han har tidigare skrivit böcker om passivhus och solvärme. Erika Brokvist arbetar som marknadschef Tranås Energi.

Erikas bästa ekotips:

  1. Stödköp ekologisk choklad. Och ekologiskt vin!
  2. Upptäck Europa med tåg.
  3. Släck alla lampor, tänd en brasa och kryp ner under en filt tillsammans med någon du tycker om.
  4. Bjud hem ett gäng vänner och laga tillsammans en femrätters lyxmiddag - med enbart ekologiska ingredienser.
  5. Gör ingenting!
(källa: Östgötatidningen)

Mer
Johan Erlandsson har recenserat boken på Ecoprofile

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin