tisdag 15 mars 2011

Turism & hållbar utveckling

Banksy:paradise

I slutet av januari gick en temadag om turism & hållbar utveckling av stapeln i Stockholm. Temadagen vände sig till aktörer och medarbetare inom turism-, rese- och hotellindustrin samt turismstudenter och var en blandning av inspirerande föredrag, diskussioner och frågestunder om eko- och hållbar turism, både nationellt och internationellt. Moderator är Jennie Dielemans, journalist och författare till boken Välkommen till paradiset (som jag recenserat tidigare).

Initiativtagare till temadagen var Fair Travel tillsammans med Frans Schartaus Handelsinstitut och Travel Academy. Bland deltagande aktörer märktes, förutom Västsvenska Turistrådet, Apollo, Quality Hotel, Ekoturismföreningen, Äventyrsresor, Malmö Aviation och Vagabond, som alla delade med sig av idéer och praktiskt arbete runt miljö- och hållbarhetsfrågor under dagen.

Några av de frågor som diskuterades under dagen:
  • Vad kan vi göra åt flygets klimatpåverkan?
  • Hur marknadsförs hållbara resor?
  • Tar resebranschen sitt ansvar?
  • Behövs certifiering av hållbar turism?
  • Fördelas turismens intäkter rättvist?

Jag tycker att man fick in en hel del intressanta frågeställningar i programmet. Eftersom jag inte var där kan jag tyvärr inte säga något om svaren.
Tidigare i mars tog GP upp frågan om sociala förhållanden på turistmålen under rubriken: Solresa till diktatur? och gav sex tips för ett schyst resande:

1. Innan du reser: fråga din researrangör om arbetsförhållandena och uppförandekoder.
2. Välj lokala, småskaliga hotell framför internationella hotellkedjor.
3. Pruta inte för prutandets skull
4. Orka vara lite besvärlig även på hotellet. Fråga om avloppet renas och hur avfallssorteringen ser ut.
5. Duscha snabbt - tänk på vattenbristen
6. Undvik All inclusive så stödjer du den lokala ekonomin

Bor du nära eller har vägarna förbi Göteborg kan jag tipsa om Världskulturmuseet och deras utställningen om resande, Destination X, som pågår året ut. Jag besökte utställningen i somras och tyckte att den belyste en rad intressanta frågeställningar kring resande.


SupportKim.com
Mer
Fler tips hittar du bland annat hos schyst resande och ECPAT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin