onsdag 18 maj 2011

Bokonsdag: Matupproret

Matupproret

I juni 2008 skrev jag om Camilla Sparrings matuppror, en rörelse som spred sig över landet. Det var 2007 som Camilla Sparring nog och tog upp kampen mot det matindustriella komplexet och storfinansen. Efter att ha jobbat inom äldrevården fick hon upp ögonen för den mat som serveras både våra äldsta och yngsta. Hon lärde sig om hygienregler, företeelser som cook/chill, mottagningskök och kylpuckar. Det blev en resa som gick via skolmatsalen, till ett hundratusen underskrifter, ett antal vänner för livet och mynnade ut i en stiftelse, folkbildning på bred front, och förberedelser för en ny lag och inte minst den här boken).


En resa mot god, ren och rättvis mat – för alla.
I boken berättar Camilla Sparring om hur matupproret egentligen startade men också hur man får till enkel vardagsmat, om varifrån maten kommer, om vår matkultur och måltiden som källa till välmående, om alla de små enkla val vi kan göra för att vi och vår planet ska må så bra som möjligt.
Hon skriver om hållbar omställning, kikar närmare på konsumtion i allmänhet och överkonsumtion i synnerhet. Allt vi konsumerar kommer med en ryggsäck - råvaruproduktion, tillverkningsprocess, (barn)arbetarens villkor och frakt....
Genom boken återger hon en hel del ganska hemska ock sorgliga historier från olika personer runt om i landet ("kunder" inom äldrevården som serveras rutten potatis, skolelever som ska stå sig på näringsfattig och tillsatsberikad mat, sjukhuspatienter som får mat de inte fysiskt kan äta ) men också egna anekdoter som hur programledaren nästa kräktes i direktsändning efter att ha provsmakat kyld och sedan uppvärmd mat... (där fick matupproret 18000 extra underskrifter...)

Boken är full av fina bilder och en hel del användbara recept på allt från fattiga riddare, soppor till köttgryta med bonusbuljong. Jag gillar också tipsen på hur man kan lägga upp matlagningskurser för exempelvis småbarnföräldrar. Bättre att lägga pengar på en matlagningskurs än ett nytt och fint kök som knappt används... Längst bak i boken finns ett utförligt och mycket användbart säsongsregister.

Sammanfattningsvis så kan jag bara säga att det här är en av de bättre mat & miljö-böckerna jag har läst på länge. Jag gillar särskilt att en av bokens utgångspunkt är Camillas paroll om att den lokala produktionen är en grundförutsättning för en levande bygd. Alla lever inte i storstäder med välsorterade ekovaruhus inom promenadavstånd...

Låna boken på biblioteket eller köp den direkt från förlaget! Det finns även en studiehandledning om man vill ordna studiecirkel kring boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin