torsdag 9 februari 2012

Fickpengar

Handlar om pengar

Bild:  Henrik Ström

Redan 2009 bloggade jag om fickpengar som då började bli en het fråga här i familjen. De senaste två åren har mina barn fått mer eller mindre regelbunden veckopeng, just nu ligger summan på 25 respektive 30 kr i veckan. Om de dessutom avstår från godis får de 5 kr extra varje vecka men det har hittils inte blivit några sådana utbetalningar. För något år sedan lyckades de dessutom spara ihop till var sitt Nintendo DSs, eller rättare sagt det var tvungna att spara ihop till hälften och sedan matchade vi deras "insats". Detta var en intressant övning där de lärde sig ställa olika utgifter mot varandra (om jag köper det här leksaksgeväret tar det längre tid innan jag kan köpa mitt DS) och där de hela tiden kunde följa sitt sparande genom en enkel illustration på kylskåpet (målet var 900 kr och varje 10 kr motsvarades av en cirkel som fylldes i efter hand som sparandet fortskred)

Swedbank har undersökt hur mycket fickpengar barn i årskurs 1-6 får av sina föräldrar och till vad de pengarna används. Jag kan se att våra barn ligger under genomsnittet men å andra sidan behöver de inte betala sitt lördagsgodis själva. Godis är annars det vanligaste inköpet som barnen gör med sin vecko- eller månadspeng. Ca 50 procent av barnen använder en del av sina pengar till detta och i genomsnitt lägger barnen 65 kronor i månaden på godis.

Vanor grundläggs ofta i tidiga år. Har man redan som barn fått möjlighet att hantera en avtalad peng kan förståelsen för att pengar inte är en oändlig resurs öka. Det kan också öka intresset och höja självförtroendet för att hantera sin ekonomi.

Slutsatsen i undersökningen är att det är bra att barnen får vecko- eller månadspeng. Barnen bör själva få ansvara för de pengar de får för att lära sig spara, planera sina inköp och hålla koll på utgifterna. Men det är viktigt att låta barnen göra misstag och också ta konsekvenserna av dem. Man bör diskutera med barnen varför pengarna inte räckte. De blir inte hjälpta av att få mer pengar tillstuckna. Om det är en varaktig situation, och man tycker sig ha råd, är det bättre att höja månadspengen.

Intressant läsning och du hittar rapporten här. Swedbank har även sidor som är "bara för barn" på sin webbplats dör man bland annat hittar den gamla klassikern Lyckoslanten.

4 kommentarer:

  1. Svårt att lära barnen att spara när bankens avgifter högre en sparbössans innehåll...

    SvaraRadera
  2. Intressant läsning, både rapporten och ditt inlägg.

    Får jag fråga vid vilken ålder dina barn började få veckopeng? Vi har en ettåring så det är ju ett tag kvar, men bra att veta ungefär vid vilken ålder det är lämpligt. Som du säger, vanorna sätts tidigt...

    SvaraRadera
  3. Hej
    Våra tre barn har börjat med veckopeng tidigt, först fick de varje vecka göra ett val att köpa lördagsgodis eller att spara pengen. Funkade jättebra, och lyckan var stor när de efter ett par veckor gick till leksaksaffären och köpte något de gillade. Problemet var att jag inte kunde bestämma mig för vad jag tyckte. Att de köpte godis som vi var av med efter lördagen, och slapp fler leksaker. Eller att de hoppade över sockret och färgämnena.
    Nu har de stora barnen månadspeng, ett basbelopp som kan utökas om man gör sysslor.
    Mina funderingar är just nu deras icke-existrande drivkraft för att tjäna pengar. De har visserligen inga problem med att spara pengar, men det finns inget de verkligen önskar sig.

    SvaraRadera
  4. Våra barn har inte fått betalt för vanligt hushållsarbete, eftersom vi vuxna inte heller får det...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin