lördag 27 april 2013

Miljöbloggforum 2013

Efter en förmiddag på Gärdet och Sjöhistoriska museet var det dags att ge sig iväg till Radiohuset för miljöbloggforum 2013. I år är det femte året i rad som det här evenemanget går av stapeln.
I år stod Marie-Louise Kristola, på Samhällsredaktionen p1, ansvarig för programmet Klotet.
Närvarande var:

Efter en inledande presentationsrunda berättade Marie-Louise om varför Sveriges Radio började intressera sig för miljöbloggar.

Klotet

Klotet består av radio + blogg + twitter + Facebook. I början bloggade man oftare men nu så bloggar man när man har sänt radio.
Programmet kan ibland börja och även avslutas med en debatt på Twitter.
Förhållandet till följare på Facebook är lite intimare än följare på Twitter. Nätverket är jätteviktigt när det gäller att få tips på ämnen och intervjupersoner! I nätverket ingår miljöbloggare, miljöorganisaiton, politiker (exempelvis Jens Holm), forskare, miljöansvariga på företag, miljöintresserade lyssnare och andra journalister och SR kollegor. Ett bra exempel på samarbete är programmet om Collaborative consumption där bland annat Brit Staksons retweet resulterade i många bra tips på personer som hade provat couchsurfing, airbnb eller zipcar!


 Vi fick titta närmare på Klotets världskarta där man kan lyssna på program om olika företeelser världen runt.


Vi diskuterade även kommunikation på Facebook och Twitter och hur människor kan reagera på uttalanden på olika sätt. Ovan är ett exempel som blev uppmärksammat på Twitter och Facebook.

Marie-Louise berättade även hur en typisk arbetsdag kan se ut. Ett viktigt arbetsverktyg är Storify
Arbetet har bland annat resulterat i "Sociala medier - en handbok för journalister" (Ladda ner Sveriges Radios sociala medier-handbok för journalister här).

 
Sociala medier


Diskussionen kring språk fortsatte även efter Marie-Louise presentation. Vi resonerade kring hur ett bra språk måste vara personligt men ändå inte privat för att engagera människor. Det får inte vara för torrt. Det här är något som man arbetar med även på Supermiljöbloggen.
Diskussionen gled över i hur man mäter lyssnare och fördelarna med PODradio (för oss lyssnare)...

Omställningsrörelsen i Sverige
Jan Forsmark berättade om Omställningsrörelsen i Sverige. Omställning Sverige är den svenska delen av det internationella Transition Towns-nätverket. Transitionrörelsen startade i Totnes, England på hösten 2006. Till Sverige kom rörelsen ett år senare. I Sverige består av Omställningsrörelsen huvudsakligen organisationen "Hela Sverigen ska leva" (som bloggar) men mycket av arbetet sker även utanför organisation.

Radio på TV
Sven Cahling föreslog att Klotet ska sända mer TV och hur man ska kunna se längre klipp från olika reportage. Marie-Louise berättade om hur Klotet bland annat har lagt ut mycket bilder på Facebook.
Det finns även vissa inslag på Youtube. Klotet har även provat Vine. Marie -Louise tycker dock att ett filmat inslag ska ha mervärde - endast filmad radio ger inget mervärde.

MOOC och  minskad konsumtion
Sedan diskuterade vi distanskurser och problem med teknik när man spelar in. Det finns ofta önskemål om att fota och filma föreläsningar för att sprida i olika sammanhang.
Göran nämnde även sin konkreta handlingsplan för minskad konsumtion i samhället... Något att hålla utkik efter!

Dagen avslutades med ett studiebesök på Ekots redaktion där vi fick vi följa kvartifemekots sänding och Marie-Louise tipsade om breaking news i lunch ekot imorgon söndag!

4 kommentarer:

  1. Kul med nätverkande och bra med hyrcyklarna... Cykling är ett överlägset sätt att ta sig fram på

    SvaraRadera

  2. Du som är Västkustare... Södra hallands omställningsgrupp (som verkar mest i Halmstadtrakten) har en blogg och den hittas här. http://omstallning.wordpress.com/

    Man kan säga att det finns två grupper här, själva omställningsgruppen och sen den odlingsgrupp som bildats av några från huvudgruppen samt några andra.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset Anna! jag måste erkänna att jag har dålig koll på omställningsrörelsen så jag förlitade mig på vad Jan Forsmark berättade. Ska genast kolla in er blogg!

    SvaraRadera
  4. Hej igen!

    Som jag fattat det har Jan massor att berätta, jag har själv inte pallrat mej iväg och lyssnat på honom men många andra i Södra Hallandsgruppen har gjort så.

    Grupperna ute i landet (och säkert de utomlands med) fungerar olika, de riktar in sig på olika saker och gör på sitt eget vis, så som det passar just dem och deas närmiljö bäst.

    Själv är jag en rätt passiv medlem i gruppen här numera, jag blir för otålig och gillar inte att sitta och prata om hur dåligt allt är, skriva på listor och skicka runt mail, jag är hellre ute och gör saker mer praktiskt och förändrar i främst mitt eget liv men gärna för andra med...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin