onsdag 29 maj 2013

Bokonsdag: Less is more

















“Simplicity is asking yourself: ‘How do I really want to live? What truly makes me happy? What are my actions doing to the planet? How does my lifestyle contribute to the greater good?’” 
"Less is More: Embracing Simplicity for a Healthy Planet, a Caring Economy and Lasting Happiness" är en antologi med olika rad berättelser vilka kretsar kring vad som krävs för att leva ett enklare och hållbarare liv.
Redaktörer är Wanda Urbanska (författare till Simple Living som jag recenserade 2008) och  Cecile Andrews (författare till Circel of Simplicity, recenserad 2010 och Slow is beautiful, recenserad 2010)

Berättelserna spänner från Wanda Urbanskas berättelser om Simple Living TV till Susannah Susankahs historia om att rensa i röran, med den gemensamma nämnaren är att ett enklare liv står i fokus.

Live simply so that others may simply live
Boken är uppdelad i tre delar, Simplicity defined, Solutions och Policies.I inledningen till första kapitlet, Simplicity defined, skriver Cecile Andrews att hon aldrig tröttnar på att diskutera vad ett enklare liv innebär. Just begreppet enkelhet är så mångfasetterat och innebär olika saker för olika människor. Det handlar inte om att leva snålt ekonomisk även om det kan vara en del av ett enklare liv. Det handlar istället om att skapa ett hållbart liv, både miljömässigt, ekonomiskt och känslomässigt. Andrews påpekar även att simple living är en medleklassföreteelse eftersom det innebär möjligheten att göra ett val  - den som arbetar deltid av tvång snarare än fri vilja och knappt kan försörja sin familj känner kanske ingen större sympati för de som vill downshifta. Wanda Urbanska skriver om sitt TV-program, "Simple living with Wanda Urbanska", om de människor hon mötte (särskilt intressant var det att läsa om Jimmy & Rosalynn Carter) vad hon lärde sig medan Duanel Elgin skriver om frivillig enkelhet utifrån ett miljöperspektiv om skillnaden mellan frivillig enkelhet och uppoffringar men även om olika aspekter av enkelhet som "business simplicity" och "compassionate simplicity". Jeremy Segal skriver om "graceful living", kanske kan man översätta det till att leva anständigt eller ett liv i nåd. Det handlar inte om religion utan det är snarare en filsofisk aspekt, att leva medvetet. En kort men tänkvärd text! Cecile Andrews lyfter fram en positiv sak med att leva ett enklare liv; det sänker folks förväntningar på en... Låter kanske trist men det är exempelvis ingen som förväntar sig att hon ska ha ett nyrenoverat kök, eller de trendigaste kjollängden... Vilket gör att hon kan känna sig rätt fri i förhållande till olika "livstilsmåsten"

"Outwardly simple while inwardly rich"

Kapitel två; Solutions fokuserar på vad människor i frivillig enkelhetsrörelsen gör rent praktiskt. Det handlar om leva ekonomiskt för att man prioriterar annat än statusprylar eller
I "the Lagom solution" skriver Alan AtKisson om hur han flyttade till Sverige och lärde sig "begreppet Lagom". Han förvånades över att hans fru bara ägde två handdukar (när de var smutsiga tvättade hon dom och när de var utslitna köpte hon två nya av god kvalitet  - så de skulle hålla länge) Det handlar om att lära sig sätta gränser men att inse att lagom också innebär olika mycket för olika personer.
Wanda Muszynski skriver om hur hon bröt upp och skapade sig ett nytt och mer meningsfullt liv i ett nytt land. Ett liv hon trivs med, där hon lever i enlighet med sina värderingar och inte känner att hon måste fly vardagen genom att begrava sig i  jobb eller åka på exotiska semestrar.
William J. Doherty skriver om att vår tids upptagenhetskultur där vi fyller våra egna men också vara barns kalendrar till bristningsgränsen för att "ge dem alla möjligheter". Det här är något jag själv kämpar med för tillfället - jag tycker att Storebror har för mycket aktiviteter men han har svårt att välja bort något - han vill spela både handboll och fotboll! Vi har bestämt oss för att ha betänketid över sommaren och se hur det blir till hösten.

Simplify, simplify, simplify!
Det sista kapitlet om policies handlar om hur vi både behöver individuella initiativ och förebilder men också politiska beslut om vi ska kunna förändra någonting. Texterna fokuserar på de lösningar som krävs för en hållbar framtid, allt ifrån att minska klyftan mellan fattiga och rika till arbetstidsförkortning och lagstiftning rörande återvinning. Eftersom det är en amerikansk bok är det mest fokus på hur icke-hållbar den konsumtionsdriva amerikanska livsstilen är men Sverige ligger inte långt bakom.
Juliet Schor skriver om downshifting medan John de Graf tittar närmare på den amerikanska ekonomin (BNP, produktivitet, arbetstid etc) i jämförelse med europeiska förhållanden och kommer fram till att den livsstilen inte är så överlägsen om man vill tro.


Bland författarna hittar man välkända personer från frivillig enkelhets rörelsen, Duane Elgin (författare till Voluntary Simplicity som jag läst men ännu inte recenserat), Ernest Callenbach (jag har hans Living poor with style i bokhyllan)och Tim Kasser (vars the High price of materialism också står oläst i bokhyllan).

Det här är en bra introduktion till olika aspekter av frivillig enkelhet men boken kan även ge ny inspiration och energi till den som kanske kört fast lite i sina tankar. Jag fick en massa nya idéer och framför allt tips på författare!

Boken finns på Göteborgs stadsbibliotek men jag är faktiskt lite sugen på att skaffa mig ett eget exemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin