onsdag 14 augusti 2013

Bokonsdag: Det enda som räknas : socialt entreprenörskap på riktigt





Det är inte miljöpolicyn som förändrar, utan hur ni omsätter den i lunchrummet och verkstadshallen. Det är inte det stora evenemanget ni gör en gång om året utan de små handlingarna varje dag som berättar vilket sorts företag ni är. Det är inte en brilliant idé som bygger ett lönsamt företag utan det är din envishet och drivkraft.

Boken Det enda som räknas : socialt entreprenörskap på riktigt är skriven av Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising. 

Jag har läst om Söderberg och hans affärsverksamhet i Nepal tidigare men den här boken gav en djupare inblick i hur det är att driva företag i Nepal och framför allt vad som driver Björn som entreprenör.

Den röda tråden i boken är socialt entreprenörskap – där fokus ligger på idéer som löser samhällsproblem, genom företagande och där man siktar på mer på samhällsvinst än att maximera den monetära vinsten. Söderberg lyfter fram både bra och dåliga exempel på på socialt företagande och tonvikten ligger just på företagande. Det är viktigt att ha en bra produkt istället för att förlita sig på något så flyktigt som tillfällig välgörenhet.

Det är svårt att inte imponeras av Björns drivkraft och vilja att fortsätta trots alla motgångar. Han har många bra tankar kring entreprenörskap och framför ledarskap. Det är idéer och tanakr som även går att applicera på andra typer av företag, både stora och små.
Han är också bra på att problematisera frågan om man I kapitlet "Den vite mannens börda" skriver han om kulturkrockar, tankefällor kring  och funderar "den vite mannens börda" - hur västerlänningar alltid strävar efter att "civilisera vildarna". Många problem i utvecklingsländer har sin grund i korruption, något som är svårt att undvika. Björn beskriver både framgångar och motgångar, hur de utsattes för utpressning när brickettfabriken blev framgångsrikt- när det blev lönsamt fanns det andra som ville ha sin del av kakan... Han drabbades även av förskingring och tvingades avskeda sina närmsta medarbetare.

För den som vill läsa mer har Björn Söderberg även givit ut ”Entreprenör utan gränser” , utgiven av Bookhouse Publishing 2007.

Om författarnaBjörn Söderberg föddes 1981 i Växjö. Han tackar skolan för att han började ägna sig åt företagande istället för universitetsstudier. Sedan 2001 har han pendlat mellan Sverige och Nepal – där han har byggt upp tre företag som både vilar på samma grundkoncept - att företagande leder till utveckling och att socialt ansvarstagande är en lönsam affärsidé. Han har belönats med Göteborgspriset för hållbar utveckling 2012, utsetts till Årets talare 2008 av Talarforum och till Framtidens Ledare 2007 av Jun ior Chamber Internaitonal.
Lisa-Linnea (syster till Björn) arbetar som lärare och Mattias Flising är sociolog och samhällsanalytiker med eget företag. De levde tillsammans med Björn i Kathmandu en månad och lyssnade på hans berättelse, diskuterade och följde med i det dagliga arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin