måndag 9 december 2013

Matmåndag: Löksoppa i crock pot

Löksoppa  
Jag är en dålig (eller hungrig) matbloggare. jag glömde att ta en "före bild"...

Fransk löksoppa är en av mina absoluta favoriträtter. En rätt som dessutom är både god och billig. I helgen passade vi på att låta min crock-pot fixa middag till oss medan vi var ute och handlade julklappar. Jag utgick från receptet i det medföljande recepthäftet men skippade vitlöken. Jag hade heller inget vitt vin hemma men det gick lika bra med Martini (extra dry).
Det luktade fantastiskt gott när vi kom hem! Det är vid sådana här tillfällen jag verkligen uppskattar min crock-pot.

Fransk löksoppa, ca 4 portioner.

6 stora gula lökar
2 dl vitt vin (eller Martini) 6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong

timjan
lite socker 
1 msk smör (eller olja)

1 baguette(eller annat bröd, det får gärna vara lite torrt)
100 g ost, riven (men att hyvla skivor direkt över bröden går också bra)

Gör så här:

1. Skala och dela löken i halvor. Skiva lökhalvorna ganska tunt. Jag använde min mandolin.

2. Smält smöret i en stekpanna eller stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Det gör inget om den får lite färg. Strö lite socker över löken.

3. Häll löken i din Crock Potgryta och häll i övriga ingredienser (vatten, grönsaksbuljong, timjan, vin). Rör om så allt blandar sig.

4. Välj tid och tempeatur. Jag valde 5.30h på low. Det går också att ta kortare tid (2h?) på high.

5. När soppan är klar sätter du på ugnen på grill, ca 250°C. Smaka av soppan och häll över den i en annan gryta eller portionsskålar.

7. Skiva brödet och lägg brödskivorna ovanpå soppan. De ska täcka ytan så mycket som möjligt. Strö på/hyvla över osten och ställ grytan/skålarna i övre delen av ugnen. Gratinera tills osten har smält och är lagom brun. Det går ganska fort så håll ett öga på ugnen.

Server med bröd och gärna ett gott vitt vin till de vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin