måndag 25 maj 2015

Hur rättvist är Rättvisemärkt kaffe?

victrola latte


Bilden, Victrola latte, är tagen av presta och har Creative commons licens.

Visste du att Sverige slog sitt Fairtraderekord 2014? Försäljningen av Fairtrade/Rättvisemärkt ökade med hela 37% under förra året, den största ökningen hittills. 

Den 9 maj firades "World Fairtrade Day", något som jag tyvärr inte uppmärksammade. Fairtrades största varugrupp, i förhållande till omsättning, är kaffe. Kaffet utgör ungefär en tredjedel av Fairtrade Sveriges försäljning av rättvisa varor och produkter. Fairtrade kaffe har knappt 10 procent av Sveriges kaffemarknad. Under 2014 drack Sverige kaffe för 700 miljoner kronor och försäljningen av Fairtrademärkt kaffe ökade ändå med 24 procent (källa).

Hur rättvist är det rättvisa kaffet? 
Tidigare i år kom det en studie från Göteborgs Universitet där man analyserade den svenska kaffemarknaden (en utförligare version av studien på engelska hittar du här.). Studien framförde bland annat kritik mot Fairtradecertifieringen av kaffe. Studien pekade på att kaffet kanske inte var så rättvist som det verkade.

Enligt studien är rättvisemärkt kaffe mellan 15 och 20 kronor dyrare än vanligt kaffe men att det var rosterierna och detaljhandlarna som fick störst andel av pengarna, hela 60 procent av vinsten. Studien baserades på 140 kaffeprodukter och den visade att endast mellan 25 och 30 procent av intäkterna från Fairtrademärkt kaffe faktiskt gick till producenten.
Tidigare studier kring intäkterna från Fairtrademärkt kaffe har visat att kaffeproducentländerna får endast elva procent av intäkterna.

Det är Dick Durevall, forskare vid HUI Research och professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet som ligger bakom rapporten. Hans forskning rör framför allt internationell ekonomi med tonvikt på u-länder
I en intervju med Göteborgs-Posten lyfter Durevall fram att utvecklingen visserligen är positiv, men att marknaden skulle kunna fungera mycket bättre.

Fairtrade Sverige har kommenterat studien och håller i princip med om det som Durevall kommer fram till. Man lyfter också fram att det är just på grund av de här orättvisorna som Fairtrade finns, och att Fairtrade är den enda certifiering som tar upp problemet med ojämn fördelning av intäkterna mellan odlare och mellanhänder.

Själv dricker jag sällan men äter dessto mer choklad. Min fairtrade favorit just nu är  Anthon Bergs chili honey... Farligt god!

Fakta om Fairtrade
Fairtrade/Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International, som utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. I maj 2010 gick Rättvisemärkt över till att kommunicera det internationella namnet – Fairtrade – även på den svenska marknaden.

1 kommentar:

  1. och de fattigaste odlarna har inte råd med alla avgifter.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin