måndag 21 november 2016

Matmåndag: Till vitkålens lov

Det var ju ett par år sedan som jag experimenterade med kål. Kålsoppa har jag faktiskt inte vågat mig på sedan dess men kålpudding och olika typer av kålsallader är fortfarande återkommande favoriter. Vitkål är billigt, håller länge i kylen och innehåller ju både mycket fibrer och c-vitamin. Även om vi är få som riskerar att få skjörbugg i dagens samhälle så skadar det inte att få i sig lite extra c-vitamin på vintern.
För några veckor sedan köpte jag vitkål för 1 kr kilot och då provade jag en ny variant av kålsallad.

Vitkålssallad med citron och purjo
Det här receptet innehöll egentligen gurka och majrova men jag ville rensa i kylen och gurkan hade blivit dålig. Istället hittade jag en bit purjo.

1. Strimla vitkålen, jag brukar använda osthyvel om jag ska göra en mindre portion.
2. Slaka vitkålen (häll kokande vatten över den).
3. Låt den rinna av och blanda sedan i finhackad purjolök, citron och salt.
4. Krama salladen ordentligt.
5. Häll i några matskedar olja, en nypa salt och lite malen svartpeppar. Blanda ordentligt och ställ i kylen.

Vi åt salladen till en bit tacopaj.

Andra receptVitkålssallad med ättika och dillCitrondoftande vitkålssallad med äpple

1 kommentar:

  1. Kål är supergott :)

    Vi blev bjudna på kål i ett ovanligt sammanhang i lördags... Syrran hade hittat et recept på Smörgåstårta där det skulle vara ungefär som en coleslaw på finstrimlad vitkål mellan två lager bröd. Mellan de andra två var det hackat ägg i någon röra. Det var en riktigt lyckad fyllning då ingen av oss äter kött.


    /ANNA

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin