onsdag 21 mars 2018

Bokonsdag: Frugal hedonism


Den här boken hittade jag av en slump på biblioteket. Hela titeln är "The Art of Frugal Hedonism: A Guide to Spending Less While Enjoying Everything More". Boken kom ut 2016 och handlar om hur  man hittar "the sweet spot" i livet genom att satsa på maximal njutning för minimal penning med minsta stress.
Hedonism (av grekiska hedone, "njutning", "lustkänsla") är en familj av filosofiska och psykologiska teorier som sätter njutning som centralt mål för människans strävanden. En hedonist kan sägas vara en livsnjutare.
Att vara frugal (ja ordet finns faktiskt på svenska) kan vara detsamma som att vara sparsam, måttlig, torftig eller enkel. Ordet kommer från  från det latinska frugalis (”fruktsam, som ger avkastning”),
Så hur ser ett liv då ut där man kombinerar dessa två till synes motsatta begrepp?
Efter att ha läst boken inser man att det nog går ganska bra att kombiner!


1. By consuming less, you have more money to spend on doing what you really want to do.
2. By consuming less, you have the option of doing less paid work, giving you more time to do what you really want to do. (Even if that happens to be chasing the kind of paid work that you really want to do.)
3. You can do a little bit of 1 and a little bit of 2 and have both the time and money to do the things you really want to do. Cake, and eating it.



Boken är full av tips för små och stora förändringar som man kan göra i vardagen för att få mer njutning i livet. Det handlar i allra högsta grad om att vara en medveten konsument - att göra medvetna val i vardagen. Bokens korta kapitel tar upp allt från att inte köpa dricka (skippa den där take-away kaffen ett par gånger i veckan och lägg pengarna på en bra middag istället) till hur man odlar sina egna grönsaker eller tar sig tid att lägga märke till när det är nog (att vara nöjd med det man har istället för att alltid vilja uppgradera)
Det är även viktigt att undvika "fake frugal" - t. ex att att inte köpa billig massproducerad skit. Det handlar även om att inte äta mat som är näringsfattig, t. ex snabbnudlar, bara för att den är billig.  I förlängningen blir det dyrt att missköta sin kropp.
Ett av mina favorittips är "Be a character" - att utveckla sin personlighet är ett bra motgift till att konsumera sin identitet genom varumärken och annat. Vem blir du om du väljer bort? (Egentligen en av utgångspunkterna för hela mitt köpstoppsår)

Boken är dessutom roligt skriven och att den utgår från Australiensiska förhållande blir lite trevlig omväxling från alla amerikanska böcker man läser.

Om författarna

Annie Raser Rowland är en hortikulturalist, dvs en trädgårdsanläggare samt konstnär som arbetar på CERES nursery i Melbourne.
Adam Grubb har en firma som fokuserar på stadsnära permakultur, Very Edible Gardens, har ett radopprogram (Greening the Apocalypse), och var även med och grundade Resilience.org respektive Permablitz rörelsen.
De har tidigare gett ut boken  The Weed Forager’s Handbook: A Guide to Edible and Medicinal Weeds in Australia.

Mer
Lyssna på en podcast med Annie 

1 kommentar:

  1. Tack för boktipset, jag känner igen mig i begreppet (och lever enligt både 1 och 2 sedan flera år).

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin