onsdag 16 maj 2018

Bokonsdag: Fältguide för bonusfamiljen - fokus ekonomi

Idag recenserar jag delar av Moa Herngrens "Fältguide för bonusfamiljen" med fokus på kapitlet "Mina pengar och dina stålar". Boken innehåller naturligtvis mycket annat bra vad gäller bonusfamilj men det finns en hel del av intresse att lyfta fram vad gäller hur man kan fördela ekonomin i bonusfamiljer.


Olika vanor och kulturer kan skapa friktion när man flyttar ihop även för kärnfamiljer och sambos utan barn. Det är bra att kunna vara realistisk och på ett öppet sätt diskutera likheter och olikheter i traditioner, vanor, ekonomi och uppfostran. Som Herngren skriver är rätt eller fel egentligen ointressant. Ofta kan det vara så att man förutsätter saker utan att egentligen prata med den andra parten. Det är bara att läsa alla trådar på familjeliv som handlar om små och stora konflikter i bonusfamiljer (och vanliga familjer för den delen med).

Pengar är ofta ett extra laddat ämne och något som man bara måste diskutera innan man flyttar ihop. Ofta kan det dessutom bli diskussioner redan innan man ens flyttat ihop för att familjerna har olika ekonomiska förutsättningar. Ena parten kanske inte har råd att gå på bio eller bowla varje helg, eller köpa hem pizza flera gånger i månaden.


Dels är det bra att gå igenom vardagsekonomin, sparande, skulder, försäkringar, tillgångar och andra ekonomiska angelägenheter men hur man ser på ekonomi påverkar även sådant som hur man firar födelsedagar och helgdagar som jul.
I boken intervjuas advokat Mia Edwall Insulander, som är specialiserad på familjerätt, om vad man ska tänka på vad det gäller äktenskapsförord och testamente men också om hur man kan tänka kring andra ekonomiska aspekter som påverkar både ursprungsfamiljen och bonusfamiljen som fördelning av barnbidrag och hur fritidsaktiviteter ska finansieras.
Sist i kapitel finns en kort intervju med en mamma om hennes erfarenheter och exempel på hur man kan fördela kostnader.  Kapitlet avslutas med Moas reflektioner utifrån sin familj.

Jag tycker att den boken är väldigt bra och även om jag sedan min skilsmässa inte flyttat ihop med någon så finns det ändå mycket att hämta.



Om författaren
Moa Herngren har skrivit fem romaner och flera tv-serier. Hon ligger bland annat bakom serien  Bonusfamiljen som hon har skapat tillsammans med sin svägerska Clara Herngren och sin bror Felix Herngren. Moa lever i Stockholm med sin stora bonusfamilj bestående av man, son och två bonusbarn.

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin